:D

duminică, 6 ianuarie 2013

Rosca De Reyes ( Epiphany Bread )

In Romania pe 6 ianuarie crestinii sarbatoresc Boboteaza-"Botezul Domnului Iisus" care mai poarta si numele de Epifanie si se sarbatoreste in multe alte tari crestine . In Mexico ,si alte tari hispanice in aceasta zi se sarbatoreste "EL DIA DE LOS REYES " ,ziua in care cei trei Regi Magi au mers la Iisus sa ii duca daruri .Pentru ca sotul meu este nascut in Mexico noi sarbatorim ambele sarbatori :)
Copii in seara de 5 ianuarie inainte de a merge la culcare trebuie sa pregateasca sub brad o "iesle " cu iarba pt camilele Regilor Magi ,iar Regii ca multumire le lasa cadouri :),In ziua de 6 ianuarie dupa deschiderea cadourilor se face o masa festiva la care desertul este ROSCA DE REYES ,care este un cozonac dulce si aromat in forma de cerc sau oval,decorat cu fructe confiate,jeleuri sau bombonele colorate,coaja de portocala sau lamaie caramelizata ,si inautru se pune un bebelus de plastic sau portelan ,care il reprezinta pe Bebelusul Iisus si faptul ca Sfanta Maria si Iosif au trebuit sa il ascunda de regele Irod . Persoana care are norocul sa gaseasca in felia de cozonac bebelusul ,trebuie sa faca o petrecere /masa festiva in ziua de 2 februarie "El Dia De La Candelaria ".
 
 
Ingrediente :-4 cani de faina alba
-50 g unt
-3 oua
-250g zahar
-2 lingurite drojdie granule
-1 lingurita coaja de portocala
-1 lingurita esenta de vanilie
-2 lingurite esenta de rom
-150 ml lapte
-pt " pasta " -glazura alba : -50g unt
                                                            - 3 linguri zahar
                                                           -3 linguri faina
                                                               - 1 galbenus de ou
                                                                                   -1/2 lingurita esenta de vanilie
-pt decor am folosit jeleuri colorate ( poti folosi fructe confiate sau coaja de portocala sau lamaie caramelizata )
 
Modul de preparare :- mai intai faci aluatul :- faci maia amestecand drojdia cu o lingurita de zahar si putina apa calduta , si o lasi sa fermenteze ..., intr-o craticioara pui untul+ esenta de vanilie+esenta de rom +zaharul + laptele si le pui la incalzit , cateva minute pana incepe sa se topeasca untul ...
-intr-un bol adaugi faina + ouale + coaja de portocala + amestecul de unt topit cu lapte, esente si zahar (sa fie caldut nu fierbinte ) + maiaua de drojdie  ...
-amesteci totul si incepi sa framanti ...
-framanti aproximativ 10-15 minute , pana ce aluatul devine elastic si se desprinde de pe peretii vasului ,si nu se mai lipeste de mana ...
-acoperi aluatul cu o folie de plastic
-il lasi sa dospeasca 1-2 ore intr-un loc cald ...
-faci "pasta" =glazura cu care vei decora rosca ...
-intr-un bol amesteci untul (la temperatura camerei) + zaharul+faina+vanilia+un galbenus de ou
-amesteci bine pana obti o pasta cremoasa , imparti pasta in 4 si fiecare parte o rulezi intr-un baton pe folie de plastic ...
-pui batoanele de "pasta" in frigider ...
-formezi rosca ...,din aluat formaezi un inel / cerc/ oval...
-acoperi inelul format si il lasi sa dospeasca aproximativ 30 de minute ...
-bati un galbenus cu 2 lingurite de apa , si cu o pensula de silicon ungi rosca cu galbenusul de ou ...
 
-decorezi rosca cu batoanele de "pasta" si jeleurile sau fructele confiate
-tai fiecare baton de "pasta " in doua...
-si le asezi din loc in loc peste rosca...
-coci rosca in cuptorul preincalzit la 350F(180C) aproximativ 30 de minute ,sau pana ce se rumeneste frumos ...
-lasi sa se raceasca complet dupa care pui inauntru bebelusul(sau bebelusii eu am folosit 2 )
 
                                        -vei obtine o Rosca pufoasa , aromata si delicioasa ...

                                                          -sa o imparti cu cei dragi ...
                                      
 
-sa o mancati cu placere ...,pofta buna !
 

                                                                   Buen provecho !!!

2 comentarii:

  1. Oana esti cea mai tare!
    Felicitari!
    Asa e si in Spania obiceiul.
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate ,e obicei spaniol :) Multumesc mult pt apreciere :) pupicii cu drag ! :*

      Ștergere