:D

duminică, 15 ianuarie 2012

Rosca de Reyes

                         In Romania pe 6 ianuarie  crestinii sarbatoresc Boboteaza-"Botezul Domnului Iisus" care mai poarta si numele de Epifanie si se sarbatoreste in multe alte tari crestine . In Mexico ,si alte tari  hispanice in aceasta zi se sarbatoreste "EL DIA DE LOS REYES " ,ziua in care cei trei Regi Magi au mers la Iisus sa ii duca daruri .Pentru ca sotul meu este nascut in Mexico noi sarbatorim ambele sarbatori :)
   Copii in seara de 5 ianuarie inainte de a merge la culcare trebuie sa pregateasca sub brad o "iesle " cu iarba pt camilele Regilor Magi ,iar Regii ca multumire le lasa cadouri :),In ziua de 6 ianuarie dupa deschiderea cadourilor se face o masa  festiva la care desertul este ROSCA DE REYES ,care este un cozonac dulce si aromat in forma de cerc sau oval,decorat cu fructe confiate ,in care se pune un bebelus de plastic sau portelan ,care il reprezinta pe Bebelusul Iisus si faptul ca Sfanta Maria si Iosif au trebuit sa il ascunda de regele Irod . Persoana care are norocul sa gaseasca  in felia de cozonac bebelusul ,trebuie sa faca o petrecere /masa festiva in ziua de 2 februarie "El Dia De La Candelaria ". Pana acum in fiecare an cumparam Rosca de la o patiserie mexicana ,insa anul acesta am decis sa incerc sa o fac eu si mi-a iesit o bunatate de Rosca :P

Rosca de Reyes si bebelusii ,pt ca eu am pus 2 ,unul l-a gasit Adnana si celalalt  Luis ,asa ca impreuna vor trebui sa pregateasca o masa copioasa pe 2 februarie ,abea astept :P
 Ingrediente :
                           -2 ¼ lingurite drojdie uscata
                           -¼ cana apa calduta
                           -¼ cana lapte
                           -¼ cana zahar
                           -2 linguri de rom
                           -1/4 cana de unt                                                                                                  
                           -1 lingurita esenta de vanilie
                           -3½ – 4 cani faina alba
                           -4 oua + un galbenus
                           -1 cana stafide rehidratate in putina apa calduta
                           -o lingurita coaja de portocala
                           -fructe confiate pt decor (eu am folosit coaja de portocala ,coaja de lime, migdale oparite si decojite  si caise uscate )

Modul de preparare : -faci maiaua din drojdie +1 lingurita de zahar + 1/4 cana de apa calduta ,si o lasi sa fermenteze 5-10 minute . Intr-o craticioara amesteci laptele +zaharul +romul +vanilia +untul si le incalzesti putin . Intr-un bol mare pui faina ,adaugi 4 oua +drojdia fermentata +coaja de portocala + amestecul de lapte caldut ,si framanti bine cam 10 minute ,pana ce aluatul se deslipeste de pe maini si de pe peretii vasului ; lasi aluatul sa dospeasca o ora .
aluatul dospit ,stafidele ,fructele confiate si migdalele decojite
 Cand aluatul e dospit il intinzi pe masa de lucru pudrata cu faina pt a nu se lipi si adaugi stafidele pe toata suprafata aluatului .
Rulezi aluatul formand un rulou si unesti cele doua capete formand un inel .pui aluatul in tava tapetata cu unt si faina sau hartie de copt ,si il lasi sa dospeasca inca 20  de minute ,dupa care ungi ROSCA (cozonacul) cu ou batut amestecat cu o lingurita de apa si o decorezi dupa preferinta cu fructe confiate .
Rosca  decorata

Pui Rosca la copt in cuptorul preincalzit ,si o coci aproximativ 25-30 de minute pana se rumeneste . Cand e coapta o lasi sa se raceasca pe un gratar de sarma .
Rosca coapta
Cei trei Regi Magi si Rosca

o felie pt tine
Super delicioasa

 Merita sa o incerci ,promit ca o sa iti placa mult ,si de ce nu poate o sa devina si o traditie sa o faci in fiecare an pe 6 ianuarie de Boboteaza !

! FELIZ DIA DE LOS REYES !


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu