:D

miercuri, 17 octombrie 2012

Inghetata cu dovleac si iaurt ( Pumpkin frozen yogurt)



Ingrediente:-450g piure de dovleac
                                                                     -400g iaurt grecesc 0% (poti sa folosesti iaurt simplu )
     -3 galbenusuri
            -2 cani de lapte 0%
                                                                    -1/2 lingurita ghimbir proaspat razalit sau pudra de ghimbir
-1 lingurita pumpkin spice ( contine scortisoara+pudra de ghimbir +nuccsoara) (optional)
                                 -1 lingurita pudra de scortisoara
                -indulcitor dupa gust


Modul de preparare :- mai intai trebuie sa pui iaurtul la scurs ,ca sa elimini cat mai mult lichid ...,eu l-am pus intr-o strecuratoare fina (daca nu ai strecuratoare fina foloseste una normala si un tifon ) si l-am lasat aproximativ 2 ore la scurs ,iaurtul grecesc e foarte cremos si nu are mult lichid ...


-cand iaurtul e scurs il amesteci cu piureul de dovleac ,eu am telul electric pt ca se amesteca mai repede si mai usor :)


-urmeaza sa prepari custard-ul pt inghetata ...,separi albusurile de galbenusuri ,vei folosi doar galbenusurile (albusurile pastreaza-le pt alt preparat)...,pui galbenusurile intr-un bol rezistent la caldura si le  freci bine cu indulcitorul pana se desghid putin la culoare ...,dupa care adaugi laptele si amesteci bine cu telul ...,intre timp iti pregatesti o oala ,in care pui apa pana la jumatate si o pui la fiert...,cand fierbe apa pui bolul cu amestecul de oua+indulcitor +lapte peste oala cu apa si formezi o baie de abur....

 

-amesteci bine cu telul ,adaugi aromele preferate vanilie ,scortisoara ,nuccsoara, gimbir ... si amesteci bine,dupa care schimbi telul cu o spatula de silicon sau lingura de lemn si amesteci pan ce custardul se incepe sa se ingroase...,,dupa custard-ul s-a ingrosat pui bolul intr-un alt bol plin cu gheata ,daca nu ai gheata faci cum am facut eu pui un bol mai mare in ghiuveta ,si lasi apa rece sa curga in el dupa care pui bolul cu custard in apa rece ,si amesteci usor pana ce custard-ul se raceste ...ATENTIE sa nu intre apa in custard !!!


-adaugi compozitia de iaurt cu dovleac la custard-ul racit ...


                                       -amesteci bine cu telul sau cu mixerul manual ...

                                          
   -gusti sa vezi daca e suficient de dulce si de aromat ,daca e nevoie mai adaugi indulcitor si arome ...


-amesteci totul bine...,daca ai masina pt inghetata torni compozitia in masina de inghetata si urmezi instructiunile pt preparatul inghetatei . Daca nu ai masina de inghetata faci ca si mine :)...,torni compozitia obtinuta intr-un vas pe care il poti pune in congelator ,il acoperi ,si dupa fiecare 30 de minute amesteci inghetata cu un blender manual,sau o furculita sau o unstesila pt pasat cartofii cand faci piure ...,pt a distruge cristalele de gheata ...,astfel inghetata v-a fi cremoasa. 


-v-a dura ceva timp (3-4 ore ) ,asa ca trebuie sa ai putina rabdare ...


-insa produsul final merita tot efortul ...
 ATENTIE 
    -daca lasi inghetata peste noapte sau mai mult de 5 ore  in congelator fara sa o amesteci , v-a ingheta foarte tare , insa nu te speria , o scoti o lasi la temperatura camerei aproximativ 15 minute dupa care o blenduiesti bine bine , si devine cremoasa din nou !!! Ca sa nu inghete foarte tare , ar trebui sa folosim un fel de alcool (lichior, vodka , brandy ) pt ca alcoolul actioneaza ca si un anti-freeze iar inghetata ar ramane inghetata dar nu iceberg :D , insa cum noi dukaneii trebuie sa stam departe de alcool ne descurcam cu ce putem ;)

O inghetata cremoasa ,aromata si delicioasa ...


Pofta buna !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu